Rămâi conectat

Politică Administrație

„Transalpina de Apuseni” va fi mai scumpă cu 6,5 milioane de lei decât se estimase inițial

Știri Apuseni

Publicat

în

Proiectul pentru lucrările de modernizare și reabilitare a drumului judeţean DJ 107I Aiud – Râmeţ – Ponor – Mogoş – Bucium, cunoscut şi sub denumirea de Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos care traversează munții prin zone de o frumusețe rară, a fost majorat artificial cu o sumă importantă ca urmare a Ordonanţei nr. 114 din 2018.

Creşterea valorii contractului este de apoximativ 5,54 de milioane de lei, fără TVA. Dacă se adaugă şi TVA-ul, suma respectivă ajunge la 6,59 de milioane de lei.

Emisă de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, Ordonanţa 114 a prevăzut, printre altele, faptul că muncitorii angajaţi în domeniul construcţiilor trebuie să primească un salariu minim net de cel puţin 3.000 de lei. Prevederea a blocat pentru o perioadă de timp majoritatea proiectelor de investiţii aflate în derulare, având în vedere că a fost nevoie de calcularea efectelor din punct de vedere financiar şi încheierea unor acte adiţionale.

Guvernul nu a prevăzut şi resursele financiare penrtu acoperirea costurilor, astfel încât sumele au trebuit alocate de la bugetele judeţene sau locale. În cazul modernizării Transalpinei de Apuseni, Ordonanţa nr. 114/2018 a însemnat o majorare a preţului contractului cu 4,55% în cazul lotului 1, de la 76,25 milioane de lei, la 79,72 milioane de lei, fără TVA.

În cea ce priveşte lotul 2, majorarea contractului este de 2,79%, de la 74,18 milioane de lei, la 76,25 milioane de lei, fără TVA. Cifrele au fost publicate recent pe SEAP. Valoarea contractului pentru ambele loturi a ajuns, astfel, la 150.439.697 de lei, fără TVA, respectiv circa 30,6 milioane de euro.

Drumul judeţean are o lungime de 78,5 kilometri. Lucrările au început în vara anului 2019 şi ar urma să fie finalizate cel mai devreme în 2022. Ambele loturi au fost câştigate de acelaşi ofertant: Asocierea Societatea de Construcţii Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia). Drumul străbate o zonă turistică importantă a judeţului Alba, care, astfel, va fi scoasă din izolare şi va permite ca localităţile de pe traseu să se dezvolte.

Pe lângâ modernizarea drumului, proiectul prevede construirea a aproape 7 km de pistă de biciclete în zona municipiului Aiud, amenajarea a 21 de staţii de autobuz, construirea a 14 poduri şi a circa 200 de podeţe.

Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele Atricole

Actualitate

Economie

CULTURĂ

Articole Similare