Rămâi conectat

Economie

Turismul, transporturile și magazinele din județul Bighor, grav afectate de pandemie

Știri Apuseni

Publicat

în

Pandemia de coronavirus și măsurile de restricție impuse de autorități au afectat serios economia judeţului Bihor, cu efecte majore asupra turismului şi industriei uşoare, arată o anchetă realizată de Bihoreanul. Efectele crizei: reducerea consumului, diminuarea transporturilor şi creşterea şomajului.

Comerțul „Vânzările sunt la un sfert faţă de anul trecut. Oamenii închişi în case nu se văd cu colegii, nu ies cu prietenii şi nu călătoresc, aşa că nu îşi cumpără lucruri noi, că n-au cui le arăta”, a declarat o comerciantă din Piaţa Rogerius.

Conform cifrelor oficiale, vânzările de produse alimentare în hypermarket-uri, considerate locuri relativ sigure, s-au redus cu circa 30%. În cazul pieţelor, mai rău văzute, procentul e şi mai mare.

Turismul „Ca niciodată, săptămâna trecută am închis toate hotelurile din Băile Felix. Funcţionează doar Hotelul Termal, cu 40 de turişti, şi Ştrandul Apollo cu 80 de clienţi pe zi”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac. Criza a închis, în duminica alegerilor parlamentare, inclusiv hotelul Lotus Therm, singurul de 5 stele. Cei 940 de angajaţi din staţiune sunt în concediu fără salariu, şomaj tehnic sau în programul redus de muncă de tip Kurzarbeit.

Și municipiul Oradea e afectat. „Până în noiembrie am atras 40% din numărul vizitatorilor de anul trecut. Sperăm ca anul acesta să atragem măcar jumătate din cei 236.693 pe care i-am avut, dar e foarte greu”, spune city-managerul Mihai Jurca.

Transporturi „Turişti n-avem, oamenii stau în casă, localurile se închid la ora 21. Avem cam 30% din comenzile de anul trecut. Cine făcea 300 lei pe zi, acum abia face 100”, spune şeful Camerei Taximetriştilor, Bihor, Iosif Rad. Un sfert dintre taximetriști au renunțat la job.

Industrie Vânzările de textile şi încălţăminte s-au prăbuşit în toată lumea. „Multe ţări au intrat în lockdown şi o mulţime de magazine au fost închise. Există stocuri imense”, explică directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Ultimele Atricole

Actualitate

Economie

CULTURĂ

Articole Similare